La Paeria - Ajuntament de Lleida La Paeria - Ajuntament de Lleida
Inici Notícies

La Paeria activa l’aplicació Co-resol per denunciar amb seguretat i confidencialitat situacions de discriminació, assetjament o d’abús sexual

Data de publicació: 28/7/2020

Les tres escoles municipals artístiques, que són l’Aula de Teatre, el Conservatori i Escola de Música, i la d’art Leandre Cristòfol, posaran en marxa aquesta eina innovadora, que es pot descarregar gratuïtament al dispositiu mòbil. Amb el codi "Paeria-edu" permet denunciar casos d'abús o assetjament, identificant-se o de manera anònima, per rebre ajuda, assessorament i/o acompanyament

Co-resol canalitzarà la veu de les persones que denunciïn i garanteix que el procés d’atenció sigui ràpid i permeti activar, segons el cas, mesures de protecció, d’investigació o denúncia

Les denúncies també es poden fer per correu electrònic o adreçant-se a les i els professionals dels centres educatius, que actuaran d’acord amb els seus protocols, que ajuden a detectar i comunicar casos i a prevenir situacions de maltractament o qualsevol altra forma de violència

La tinent d’alcalde Sandra Castro ha assegurat que es farà tot el que estigui a l’abast de l’Ajuntament per crear entorns segurs i evitar qualsevol tipus de violència

REGIDORIA D'EDUCACIÓ, COOPERACIÓ, DRETS CIVILS I FEMINISMES

Les tres escoles municipals d’ensenyaments artístics, l’Aula de Teatre, el Conservatori i Escola de Música, l’Escola d’Art Leandre Cristòfol, posen en marxa l’aplicació de Co-resol per activar la denúncia de situacions de discriminació, assetjament, abusos o qualsevol altre tipus de violència. La tinent d’alcalde i regidora d’Educació, Cooperació, Drets Civils i Feminismes, Sandra Castro, ha presentat la nova eina innovadora que permetrà canalitzar la veu de l’alumnat o de qualsevol altra persona d’aquestes tres comunitats educatives, que denunciïn qualsevol tipus d'agressió. L’objectiu és que la persona que es trobi en una situació d’assetjament, abús o qualsevol altre tipus de violència ho pugui comunicar de manera àgil i que s’actuï amb celeritat, confidencialitat i seguretat.

Castro ha reiterat el compromís de l’Ajuntament en la promoció d’espais segurs i lliures de qualsevol situació de violència, i que s'ha de consolidar una cultura de prevenció contra l’assetjament o altres agressions dins de l’àmbit educatiu, en primera instància, i en tots els àmbits de la vida ciutadana. La tinent d’alcalde ha rebutjat qualsevol forma o manifestació de violència sexual o de qualsevol altre tipus. Per això, ha assenyalat que es farà tot allò que estigui a l’abast de la Paeria per crear entorns segurs, tant en l’espai públic com privat.

Amb Co-resol es vol aconseguir un doble “clic”: d’una banda, fer un clic mental perquè les persones, víctimes o no, prenguin consciència de la situació, i de l’altra un clic actiu per entrar a l’aplicació i fer la denúncia. El procés és senzill i directe, amb només tres passos. Un cop descarregada l’aplicació al mòbil, que és gratuïta, s’entra amb el codi “paeria-edu”. Hi ha tres persones interlocutores designades: una psicòloga especialitzada en violència de gènere, un expert en atenció LGTBIQ+ i una experta formada en educació sexual. Un cop s’ha triat a qui es vol fer arribar la denúncia o la demanda d’ajuda, l’aplicació pregunta “explica què passa?” i ja es pot exposar el cas concret, fent-ho de manera anònima o identificant-se. A partir d’aquí, es rep resposta en 48 hores laborables i s’inicia la conversa amb la persona interlocutora i el camí per rebre ajuda o assessorament, així com l’activació de les accions que hagi de fer cada centre. Properament s’ampliaran les persones interlocutores amb les quals començar una conversa, amb representants de cada centre educatiu.

L’eina pot ser utilitzada per la víctima o per qualsevol persona que conegui/sospiti que algú es troba en situació de discriminació, assetjament, abús o qualsevol altre tipus de violència, per part d’un altre alumne/a, professional del centre o en el seu entorn familiar o de confiança. La tinent d’alcalde ha incidit en la valentia a l’hora de denunciar i s'ha referit al "Club dels valents", títol del conte de Begoña Ibarrola, ja que no s’ha de callar davant la violència i tampoc s’ha d’interpretar com delatar o fer d’”acuseta”. L’aplicació, en l’àmbit de l’Aula de Teatre, es complementa amb el correu electrònic suport@aulateatre.com i també amb l’opció de comentar la problemàtica amb l’equip docent o la direcció del centre perquè també posin en marxa els canals d’ajuda, assessorament i acompanyament. El procés es fa amb la garantia d’actuar amb rapidesa, intimitat i professionalitat, alhora que informant en tot moment.

Cal recordar que si s’està en risc i no es pot esperar, s’ha de trucar al 112.

Co-resol

L’aplicació online és un canal de comunicació molt intuïtiu, confidencial, segur i amb l’opció de fer-lo servir de manera anònima. Es pot descarregar al mòbil per Android Google i iOS Apple. S'hi pot adjuntar qualsevol tipus de fitxer, des de qualsevol lloc i hora. Es poden fer les consultes en català i castellà. El tret diferencial d'aquest canal és que no dirigeix la denúncia a una bústia genèrica sinó a una persona interlocutora concreta, professional de l’àmbit, amb qui fer un xat. Registra l’entrada i gestiona i documenta les accions que es duen a terme i quan és necessari deriva a les persones o serveis més adients, sense que ningú s’interposi en el procés ni es tingui accés a la informació intercanviada.

Co-resol és una eina implantada a diferents empreses contra l’assetjament laboral, psicològic o sexual, per alertar de conflictes a les organitzacions i preservar la intimitat dels seus treballadors/es i ara també a l’àmbit educatiu.

Eines implantades

L’app co-resol és una acció més que s’ha concretat per part de l’Ajuntament de Lleida en el compromís ferm per fer dels entorns educatius uns espais segurs i lliures de violències o discriminacions. Així, ja es va crear un protocol específic per a l’Aula Municipal de Teatre, amb la creació d’una Comissió de seguiment davant d’aquestes situacions, que determina mesures d’identificació de situacions de risc. Està previst que en aquest curs, es facin els protocols del Conservatori i Escola de Música i de l’Escola d’Art Leandre Cristòfol. D’altra banda, s’han fet auditories de gènere dels edificis de les tres escoles per avaluar els espais de risc (interiors i exteriors) i aplicar mesures correctores. També s’ha promogut la sensibilització i la formació del personal docent.

El protocol de l’Aula estableix pautes d’actuació per a la prevenció i la detecció de situacions d’abusos sexuals i com actuar-hi quan sigui necessari. En funció de l’àmbit on es produeixin els abusos, si familiar, de confiança o al mateix centre, se segueix un procediment intern o extern, amb una coordinació i mesures determinades.

El treball que s’ha desenvolupat en aquest àmbit s’ha fet transversalment des del Servei d’Educació, i les tres escoles educatives, amb el suport de la Unitat Tècnica d’Igualtat.

Aquesta acció forma part del projecte “espais segurs en l'àmbit educatiu” que compta amb el finançament dels fons del Pacte d’Estat contra la violència de gènere.

Vídeo roda de premsa


<< Tornar

Pl. Paeria, 1 | 25007 Lleida | Spain
Servei d'informació Telèfon 010 010 Informació i condicions d'ús Servei d'atenció a persones sordes o amb discapacitat auditiva i/o de fonació
Adreces, telèfons i fax municipals
paeria@paeria.cat

Veure aquesta web en:
versió mòbil | versió clàssica

© Ajuntament de Lleida | Centre de Privacitat
Accessibilitat
XHTML 1.0 Transitional CSS 2.0 WAI-AA (WCAG 1.0)
Unió Europea - Fons Europeu de Desenvolupament RegionalGeneralitat de Catalunya - Departament de Governació i Relacions InstitucionalsDiputació de LleidaCatalunya EmprènGeneralitat de Catalunya - Departament d'Empresa i ConeixementUnió Europea - Fons Social Europeu

L’Ajuntament de Lleida forma part de la Xarxa Catalunya Emprèn, amb el suport del Departament d'Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya en el marc del Programa integral de suport a les persones emprenedores emmarcat en el programa Catalunya Emprèn i amb el cofinançament del Fons Social Europeu.