Imatge d'arxiu. Taller realitzat el 2017 amb el col·legi El Carme, amb alumnat de 3r de primària..

10 anys d’activitats didàctiques a l’Arxiu Arqueològic municipal

Més de 10.000 alumnes d’escoles i instituts de Lleida han conegut la història i el patrimoni arqueològic de la ciutat

Més de 10.000 alumnes d’escoles i instituts de Lleida han conegut la història i el patrimoni arqueològic de la ciutat

Les activitats didàctiques que ofereix l’Arxiu Arqueològic municipal compleixen 10 anys. En aquesta dècada, més de deu mil alumnes, d’una cinquantena d’escoles i instituts de Lleida ciutat i entorn, han participat en les diferents propostes per descobrir de primera mà el treball dels arqueòlegs i arqueòlogues municipals i per conèixer la història i el patrimoni de la ciutat. La iniciació de la infància i el jovent en la disciplina arqueològica complementa les competències bàsiques dels diferents nivells educatius, alhora que fomenta el coneixement i respecte per les restes que es conserven d’èpoques anteriors.

A finals del 2012, l’Arxiu Arqueològic va iniciar-se en aquesta via de difusió amb dos tallers gratuïts: “Arqueòlegs, arqueòlogues: Detectius del passat” i “Afrania, una esclava d’Ilerda”. A més, es van començar a programar visites guiades a les Adoberies, inaugurades dos anys abans. Més endavant, l’oferta es va ampliar amb el taller Vine i fes d’arqueòleg/a”. En aquests anys, la resposta de les escoles i els instituts ha estat positiva, com ho demostra el fet que molts dels centres educatius programen anualment els tallers.

Un grup d’alumnes de 4t d’ESO de l’Institut Samuel Gili i Gaya va tancar el 15 de juny les visites didàctiques d’aquest curs 2022/23, amb la visita a la casa romana de l’Auditori Municipal. L’Arxiu Arqueologic continuarà oferint, a partir del mes de setembre, el programa d’activitats per fomentar l’interès i respecte pel patrimoni arqueològic de la ciutat entre la població escolar.

Activitats didàctiques de l’Arxiu Arquelògic

“Arqueòlegs, arqueòlogues: Detectius del passat” és un taller adreçat al cicle superior de primària i 1r de l’ESO, amb la intenció d’apropar a l’alumnat el treball arqueològic. Explica l’àmbit de l’excavació i els treballs de laboratori posteriors: la classificació, la datació, la restauració i la interpretació. A la vegada, dona a conèixer les principals etapes històriques de la ciutat de Lleida i mostra la seva evolució urbanística.

El taller “Afrania, una esclava d’Ilerda” és per a alumes de l’ESO i Batxillerat. Dona a conèixer com era la ciutat romana d’Ilerda a través de les restes arqueològiques i inclou la possibilitat de de visitar la casa romana ubicada a la planta baixa de l’Auditori municipal.

Per la seva part, la visita guiada a les adoberies, adaptada a cada nivell, permet descobrir com era el procés de convertir la pell en cuir al segle XIII en dos dels obradors dels blanquers de Lleida.

El curs 2015/16 es va ampliar l’oferta i es va implementar un nou taller. “Vine i fes d’arqueòleg/a” està pensat per a alumnat de cicle mitjà de primària (8/9 anys), però s’adapta a infants amb la intenció de fer atenció i crear curiositat per l’arqueologia i introduir-los en la línia del temps en el context de la ciutat de Lleida.

Dossiers de les activitats

Diumenges d’arqueologia

Per divulgar el patrimoni arqueològic de Lleida i atansar-lo a la ciutadania, l’Arxiu coordina cada temporada un calendari de visites a la domus Romana, les adoberies, les muralles medievals i les instal·lacions del mateix Arxiu Arqueològic.

L’Arxiu Arqueològic s’ubica a l’av. de Fontanet, 26. Per a més informació i activitats didàctiques: vinearxiuarqueolologic@paeria.cat / 973 700 345/ 616 96 21 12.

Més informació de l'Arxiu Arqueològic