El Parc Agrobiotech ha estat l’escenari de l'acte lliurament de diplomes a les 17 persones participants, alhora que s’han exposat els projectes treballats en el marc del programa Emprèn BIO 4.0.

Cloenda del programa Emprèn BIO 4.0 al Parc Agrobiotech Lleida

Aquest dimecres s’han lliurat els diplomes a les persones participants i s’han exposat els projectes treballats

Aquesta és la segona edició d’Emprèn BIO 4.0 a Lleida, un programa que forma i assessora en l’àmbit de la bioeconomia

Aquest dimecres s’han lliurat els diplomes a les persones participants i s’han exposat els projectes treballats

Aquesta és la segona edició d’Emprèn BIO 4.0 a Lleida, un programa que forma i assessora en l’àmbit de la bioeconomia

El programa de preacceleració Emprèn BIO 4.0 ha tancat la seva segona edició a Lleida. El Parc Agrobiotech ha estat l’escenari de l'acte lliurament de diplomes a les 17 persones participants, alhora que s’han exposat els projectes treballats en el marc del programa.

Durant l’acte s’ha posat en valor la utilitat d’aquest programa, que es valora molt positivament pels participants. Ja s’ha començat a treballar en l’edició del 2025.  

Algunes de les activitats que s’han preaccelerat durant el programa són:

  • Lloc web per comercialitzar de manera conjunta producte ecològic de diversos agricultors
  • Elaboració d’un pa de qualitat que agermana la província de Lleida des de Ponent on conreen l'espelta fins al Pirineu
  • Convertir els bioresidus en productes de valor afegit amb la finalitat de recuperar nutrients i reintegrar-los a la cadena de valor de l’agricultura i la ramaderia, cultiu ecològic d'oliveres a través de l'agricultura regenerativa, que promou la salut del sòl.
  • Promoure la sostenibilitat mitjançant la reutilització de materials i reducció de residus. Producció productes ecològics com: espelmes de cera de soja, sabons d’oli reciclat, etc. i realització de tallers educatius.
  • Democratització de l'agricultura de precisió fent-la accessible a tots els agricultors, independentment del seu nivell tecnològic
  • Plataforma tecnològica (Sensors, IoT, IA, Blockchain i APPs) per optimitzar la gestió empresarial. Recollida de dades en temps real d'activitats humanes, processos, màquines, vehicles, consums i l'entorn per millorar l'eficiència i que té aplicació al sector agroindustrial i a la resta de sectors.
  • App d'educació ambiental adreçada a centres educatius
  • Enoteca on es marida vi de qualitat amb producte gourmet, una galeria d'art i un petit hotel boutique. També compta amb plataforma online per comercialitzar producte gourmet, packs premium i activitats.

El projecte Emprèn BIO 4.0 ofereix formació i assessorament en àmbit de la bioeconomia. Dona suport en la concreció d’iniciatives, des de la idea de negoci o la definició del model, fins a la constitució d’empreses o per contrastar el projecte en el cas de les empreses ja existents. En aquesta segona edició, el programa s’ha dut a terme al llarg de 3 mesos, amb 101 hores de formació, en línia i presencials. També han comptat amb una borsa de 71 hores de mentories, amb la finalitat que les persones participants puguin interactuar amb professionals amb experiència que els puguin guiar i assessorar. Durant el desenvolupament del programa també s’han fet sortides per conèixer casos d’èxit que complementen les formacions.

La Paeria lidera aquest projecte juntament amb la Universitat de Lleida, la Fundació CEEILLeida i el centre tecnològic Eurecat i reb el suport del Hub de la Bioeconomia de Catalunya (BioHubCat), el Centre d’Innovació Digital, Agroalimentari i Forestal (CIDAF) i el Parc Agrobiotech Lleida. Alhora, compta amb la col·laboració del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, el Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida, la Cambra de Comerç de Lleida i Tàrrega, el col·legi d’Enginyers Agrònoms de Catalunya i la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya.

Emprèn BIO 4.0 s’emmarca en el programa PRIMER, que està subvencionat pel Departament d’Empresa i Treball i compta amb el cofinançament del Fons Social Europeu Plus.