El Molí de Sant Anastasi conservarà in situ totes les peces de la seva col·lecció
S’està estudiant la millor manera per reintegrar les peces a l’edifici
També es buidarà l’aigua del soterrani del molí per documentar el rodet i l’espai, i s’instal·laran plafons informatius per complementar el discurs museogràfic
S’està estudiant la millor manera per reintegrar les peces a l’edifici
També es buidarà l’aigua del soterrani del molí per documentar el rodet i l’espai, i s’instal·laran plafons informatius per complementar el discurs museogràfic
El Molí de Sant Anastasi incorporarà al mateix espai el conjunt de peces que en formaven part per ampliar el discurs museístic i el coneixement sobre l’edifici. La Regidoria de Cultura està treballant amb l’Arxiu Arqueològic municipal per fer el trasllat de les peces des de l’arxiu fins al propi molí, on es podran veure com a reserva visitable. Paral·lelament, s’estan estudiant les peces que es poden reubicar a l’emplaçament original i s’està valorant l’estat de conservació en què es troben i les necessitats de restauració. El trasllat s’ha de fer amb la garantia que la nova ubicació respongui a les condicions necessàries de conservació i futura exposició.
El desplaçament d’aquest patrimoni permet unificar la col·lecció del molí, dona més valor a la tasca de difusió i de promoció del patrimoni. Alhora, permet alliberar espai de l’Arxiu Arqueològic per destinar-lo a la conservació de materials arqueològics i altres projectes de l’equipament.
A més, aquest estiu es preveu fer el buidatge del soterrani del molí, que s’omple d’aigua de la sèquia de Fontanet. Un cop l’espai estigui alliberat d’aigua, es documentarà l’àmbit del rodet per tal d’estudiar-lo i integrar-lo correctament als plànols tridimensionals que s’estan realitzant. Una altra actuació serà la millora de la il·luminació de la segona planta de l’edifici, on hi ha l’exposició permanent “El riu fa horta”.
Pel que fa a la comunicació, s’estan elaborant tres plafons exteriors que es col·locaran en diferents punts de la sèquia, per completar el fil explicatiu del molí. Igualment, s’instal·laran dos plafons informatius més a la reixa d’accés: un, amb la informació bàsica de l’equipament, com horaris i usos, i l’altre, amb referències a la imatge de sant Anastasi. S’ha de destacar que s’ha recuperat la tradició de fer una ofrena floral a aquesta imatge, amb motiu de la Festa Major de Lleida.
El conjunt d’intervencions contribuiran a posar en valor aquest espai patrimonial de la ciutat, que forma part del Museu de l’Aigua de Lleida. L’equipament disposa de sales polivalents que es cedeixen a entitats culturals per tot tipus d’actes.
El Molí de Sant Anastasi
El Museu de l’Aigua es constitueix a partir de quatre espais diferents, un dels quals és el Molí de Sant Anastasi de la Bordeta. És l’espai que s’ha integrat més recentment, un cop dignificat i recuperat, amb la seva obertura al públic al mes de novembre del 2022. Des d’aleshores, ha acollit diverses exposicions, s’hi ha programat activitats amb entitats del barri i s’ofereix la possibilitat de visitar-lo els diumenges i festius, amb l’entrada gratuïta (horari: d’11 a 14 h).
Aquest antic molí fariner té els seus orígens als segle XIII i la séquia de Fontanet, que es veu a l'exterior. Li proporcionava força per moure les moles que s'utilitzaven per moldre cereals. Alhora, és el darrer vestigi de l'antic poble de Vilanoveta de Fontanet o de l'Horta. El nom de Molí de Sant Anastasi prové del relleu d'aquest sant, que es trobava sobre la porta principal. La imatge s’ha restaurat i s’ha ubicat on es trobava originàriament.