Presentació de l'Itinerari Magre, un recorregut que per obres exposades al MORERA vinculades a Jaume Magre. Amb el comissari del Centenari Jaume Magre, Juan Cal, i el director del MORERA, Jesús Navarro..

El MORERA presenta un itinerari per conèixer millor la relació de Jaume Magre amb el museu i el món cultural de la ciutat

L’Itinerari Magre és un recorregut per l’exposició “Arrels i horitzons. Més d’un segle d’art”, que mostra la connexió entre aquest polític i activista cultural i diverses obres exposades

L’Itinerari Magre és un recorregut per l’exposició “Arrels i horitzons. Més d’un segle d’art”, que mostra la connexió entre aquest polític i activista cultural i diverses obres exposades

El MORERA. Museu d’Art Modern i Contemporani de Lleida se suma a la celebració del Centenari Jaume Magre, impulsat per la Paeria aquest 2024, i ha presentat un recorregut per les sales de l’equipament connectat obres molt vinculades a aquest polític i activitats cultural. “L’itinerari Magre” uneix diverses peces artístiques exposades a “Arrels i horitzons. Més d’un segle d’art” que assenyalen les relacions particulars que Magre va mantenir amb espais i artistes de la ciutat. Alhora, explica iniciatives que va promoure en el camp de les arts visuals.

El comissari del centenari, Juan Cal, i el director del MORERA, Jesús Navarro, han apuntat, en l’acte que s’ha fet al museu, les obres que formen part del recorregut i la història que hi ha al darrere per haver-les integrat en aquesta proposta. En aquest context, s’ha remarcat el paper que va tenir Magre en la renovació del Patronat del Museu d’Art Jaume Morera i de les seves línies de treball. 

 L’Itinerari Magre inclou parada en les obres d’una dotzena d’artistes, amb una explicació del vincle existent entre Magre i l’artista, projectes que van sorgir o l’associació amb el museu MORERA. Entre altres, s’ha de dir que Jaume Magre va tenir una relació estreta amb els creadors de Ponent, especialment amb els artistes vinculats a les activitats de la Petite Galerie de l’Aliança Francesa, de la qual en va ser el director.

El recorregut passa per:

-“De l’aire a l’aire”, de Leandre Cristòfol

-“Objecte eròtic”, d’Albert Coma Estadella

-Dibuixos de Rosa Siré

-“Catalunya Visió”, de Ton Sirera i Josep Vallverdú

-“Tot esperant Godot” (obra de Samuel Beckett representada pel grup de teatre TOAR)

-Instal·lació d’Àngel Jové

-“Petit homenatge a la flor de paret”, d’Àngel Jové

-Cartell de l’exposició de “Poesia concreta”

-“Escultures” de paper, d’Antoni Llena

-“Visions quotidianes”, de Sílvia Gubern

-“Forma-consum”, de Leandre Cristòfol

-Variacions sobre una estètica racional d’Albert Bayona

-“Pintura III”, de Jesús Mauri

L’acció s’emmarca dins la programació del Centenari Jaume Magre, promogut per l’Ajuntament de Lleida, amb motiu del centenari del seu naixement i els vint-i-cinc anys del seu traspàs. Magre va ser regidor de la Paeria i, entre altres iniciatives, va impulsar l’Escola d’Art Municipal (ara Leandre Cristòfol), l’Aula de Teatre i la renovació del Conservatori de Música.