La Paeria talarà una desena d’arbres en mal estat per a prevenir la seva caiguda
Es va sol·licitar un informe a experts en arboricultura urbana per avaluar el risc que comportaven, a partir de les tasques periòdiques de revisió que es fan aprofitant les tasques d’esporga, ha explicat la regidora Begoña Iglesias
La ciutat disposa d’un patrimoni arbori de més de 40.000 exemplars i està previst plantar-ne uns 700 més aquest hivern
Es va sol·licitar un informe a experts en arboricultura urbana per avaluar el risc que comportaven, a partir de les tasques periòdiques de revisió que es fan aprofitant les tasques d’esporga, ha explicat la regidora Begoña Iglesias
La ciutat disposa d’un patrimoni arbori de més de 40.000 exemplars i està previst plantar-ne uns 700 més aquest hivern
La regidora de Sostenibilitat, Begoña Iglesias, ha anunciat avui que pròximament es durà a terme la tala controlada d’una desena d’arbres de gran port de la ciutat, en els quals s’ha detectat risc de caiguda i de causar danys per la seva elevada inclinació.
Justament, l’arbre caigut el passat dimecres a la plaça Sanahuja, una mèlia de gran mida, era un dels 11 que estava previst abatre. Per a la diagnosi de l’estat d’aquests arbres s’ha comptat amb l’avaluació prèvia d’experts en arboricultura urbana. Els exemplars afectats estan situats als carrers Valladolid i La Parra i a les places de la Pau, Màrius Carretero i Sanahuja, i l’inici de l’actuació de tala està prevista pel pròxim dia 20.
La Paeria, ha explicat la regidora, revisa de forma periòdica l’estat de l’arbrat de la ciutat, amb una inspecció visual que fa l’empresa adjudicatària de l’esporga, que identifica les debilitats de les parts aèries, com l’estat de les branques, la presència d’esquerdes, etc. Aquest any es farà de forma especialment acurada, ha dit Iglesias. A més els serveis tècnics de l’ajuntament revisen els exemplars amb problemes i, si detecten altres deficiències, es programa la seva tala. S’apliquen les directrius del Pla Director de l’Arbrat de la Ciutat, que incorpora un protocol tècnic de gestió del risc, que indica els paràmetres de risc de caiguda, com ara la inclinació de l’arbre.
Tot i això, no existeix cap sistema que permeti identificar tots els riscos. Per exemple, es conegut un efecte d’espiralització de les arrels, sobretot en arbres d’edat avançada, que provoca la pèrdua de base dels arbres. Molts cops no dona símptomes de debilitat de la part aèria, però pot provocar el desequilibri i la caiguda de l’arbre.
“Lleida és una ciutat molt verda en comparació amb altres municipis de Catalunya. Tenim 40.000 arbres, 30.000 als carrers i la resta en places i parcs, és una dada important per tenir en compte i de la que ens sentim orgullosos. Ens toca estar molt pendents d'ells i cuidar-los. Tenim un arbre per cada quatre habitants, que és un número molt elevat”, ha explicat Iglesias.
En aquest sentit, ha afegit, s’està treballant per crear una unitat especialitzada d'arbrat, tenint en compte la importància que tenen per a la ciutadania i el seu impacte en la sostenibilitat urbana, en àmbits com l’ombratge per intentar reduir l’impacte de les altes temperatures.
Pla de plantació
La Paeria també prepara diverses plantacions d’arbrat per a respondre a les demandes de la ciutadania, cobrir baixes i dotar de verd i ombra espais viaris que ara no en disposen, ha assenyalat Iglesias.
Per una banda, dins del projecte d’adaptació al canvi climàtic i millora de la biodiversitat urbana a Lleida URBAN-NAT finançat amb fons Next Generation està prevista la plantació de 318 arbres en escocells buits en diferents carrers de la ciutat, que permetran generar nous senders urbans ombrejats.
Per l’altra, dins el contracte amb l’empresa de manteniment dels espais verds, s’incorpora un apartat de millora en el qual es contempla la plantació d’arbrat atenent a les peticions ciutadanes per les baixes en la plantació existent, que es xifra en uns 400 arbres més.