Imatge de l'activitat celebrada aquest diumenge.

Les Ecoactivitats commemoren el Dia Mundial del Medi Ambient amb una bicicletada

Descoberta de l’Horta de Lleida en una ruta que ha arrencat des del Parc del riu

Descoberta de l’Horta de Lleida en una ruta que ha arrencat des del Parc del riu

Aquest diumenge ha tingut lloc l’Ecodescoberta “Amb bicicleta per l’Horta i el camí del riu”, una proposta emmarcada en el programa d’Ecoactivitats i que commemora el Dia Mundial de la Bicicleta (3 de juny) i el Dia Mundial del Medi Ambient (5 de juny).

La proposta ha arrencat a les 10 del matí des de la passarel·la dels Maristes, pel costat del barri de Cappont. Els participants han començat a pedalar pel Camí del Riu en el seu tram sud, on han vist els punts més destacables d’aquest sender ecològic. La guia que ha dirigit la bicicletada ha explicat la importància de la depuradora per netejar l’aigua que utilitzem a les llars de Lleida i també ha parlat de com es gestiona la xarxa de canals i séquies que porta l’aigua als conreus i que és imprescindible per poder conrear la fruita.

En la bifurcació del tram de riu, els participants s’han dirigit pel tram esquerre, pel Camí Vell d'Albatàrrec, passant pel Pont del Boc de Biterna (amb origen del segle XVI). Aquest pont rep aquest nom perquè, segons la llegenda, les bruixes s'aplegaven allà per invocar al diable, ja que Boc vol dir cabra, un animal recurrent per representar el diable, i Biterna era un lloc imaginari on se suposava que vivia el diable. Anualment l'associació de veïns de les partides de Copa d'Or i Sot de Fontanet  fan una representació d’aquesta llegenda al voltant de la festa major de setembre.

L’Ecodescoberta ha continuat pel Camí Vell d'Albatàrrec fins al canal de Seròs, on s’ha explicat que aquest canal, que neix al Parc de la Mitjana, va construir-se entre el 1912 i el 1914 per portar aigua a la central hidroelèctrica situada en Aitona, tot i que també s'utilitza per agafar aigua de reg i aigua de boca d'alguns pobles pels quals passa (Albatàrrec, Montoliu de Lleida, Sudanell, Torres de Segre i Aitona).

El grup ha tornat enrere agafant l'altre ramal del marge esquerre del Camí del Riu fins al Xoperal del Tòfol. En aquest punt, s’ha explicat la història de la Barca del Tòfol, un bot que transportava gent de la partida de Rufea fins al terme d'Albatàrrec, i que l'any 1921 va patir un tràgic accident, en el qual van morir 33 veïns i veïnes de la zona. El Xoperal rep aquest nom en memòria d’aquestes víctimes.

A continuació, la comitiva ciclista ha creuat la passarel·la de fusta, observant els ocells aquàtics que hi ha al riu. En aquest indret, s’ha destacat de la importància del riu per la vida silvestre, especialment les aus aquàtiques.

Seguint l’agradable passeig pel Camí del Riu s’ha arribat fins als Aiguamolls de Rufea. En aquest espai natural, els i les assistents han pujat al mirador elevat per contemplar la zona i les basses, plenes d'ocells aquàtics. A més, s’ha explicat com es van formar els Aiguamolls, tant per l’acció del riu com per la intervenció humana. En aquesta aturada, s’han observat molts esplugabous, bernats pescaires, cigonyes i algun martinet de nit i milà reial. Tot plegat, confirma la importància d’aquest espai per a les aus aquàtiques.

Després d’aquesta visita, els participants han tornat al punt de sortida de l’Ecodescoberta, donant per finalitzada l’activitat.

Les Ecoactivitats s’inclouen en el projecte de Renaturalització de la ciutat, dins el projecte d’Adaptació al canvi climàtic i Millora de la biodiversitat de Lleida, finançat per Fons Next Generation de la Unió Europea i el PRTR. Aquestes són unes subvencions convocades a través de la Fundació Biodiversitat, del Ministeri de Transició Ecològica, que pretenen fomentar actuacions dirigides a la renaturalització i resiliència de les ciutats, per fer front al canvi climàtic.

Les properes Ecoactivitats programades són el Quirorius, el divendres 9 de juny, activitat pensada per conèixer la metodologia que es fa servir per fer el seguiment dels ratpenats aquàtics, i un punt d’observació de la biodiversitat urbana, el dissabte 10 de juny, en el qual es capturaran i s’identificaran diversos artròpodes presents en la ciutat.

El programa d’Ecoactivitats de l’any 2023 es pot consultar en aquesta web, així com a les xarxes socials de @lleidaenverd. Aquest programa inclou tot un seguit de propostes de natura i medi ambient per a tots els públics.