La jornada s'ha fet al Teatre de l'Escorxador.

Lleida acull la jornada ’Prostitució i explotació sexual de dones, nenes i nens’, centrada en la defensa dels drets humans de les víctimes

Prop de 150 persones assisteixen a l’acte, celebrat al Teatre Municipal de l’Escorxador

La tinenta d’alcalde i responsable de la Regidoria de Polítiques Feministes, Carme Valls, apunta que la Paeria està treballant en una nova ordenança contra la prostitució

La Comissionada de l’Alcaldia per a les Polítiques Feministes, Verònica Martínez París, destaca que la prostitució és una forma de violència sexual i de vulneració dels drets de les persones

 

Prop de 150 persones assisteixen a l’acte, celebrat al Teatre Municipal de l’Escorxador

La tinenta d’alcalde i responsable de la Regidoria de Polítiques Feministes, Carme Valls, apunta que la Paeria està treballant en una nova ordenança contra la prostitució

La Comissionada de l’Alcaldia per a les Polítiques Feministes, Verònica Martínez París, destaca que la prostitució és una forma de violència sexual i de vulneració dels drets de les persones

 

La Regidoria de Polítiques Feministes de l’Ajuntament de Lleida celebra avui la jornada Prostitució i explotació sexual de dones, nenes i nens al Teatre de l’Escorxador, amb l’assistència de gairebé 150 persones. L’activitat, que s’emmarca en el Dia Internacional contra l’Explotació Sexual i el Tràfic de Dones, Nenes i Nens que es va commemorar el 23 de setembre i forma part de la campanya “Mil ulls contra les violències”, és triple: sensibilitzar la ciutadania sobre els efectes de la prostitució com a forma de violència sexual, enfortir la col·laboració entre organitzacions i institucions contra la prostitució i aportar propostes per incorporar-les en l’agenda política municipal. En aquest sentit, en la presentació de la jornada, la tinenta d’alcalde i responsable de la Regidoria de Polítiques Feministes, Carme Valls, ha explicat que la Paeria està treballant en “una nova ordenança que ens permeti la lluita contra la prostitució” i la compra de serveis sexuals a la via pública.

Pel que fa a la sensibilització, Valls ha destacat que “és important fer arribar el missatge, des d’una perspectiva de la vulneració dels drets humans, que la prostitució és una forma de violència sexual i genera una desigualtat estructural que pateixen les dones i les nenes, especialment les més vulnerables econòmicament, com ara les dones migrades i en risc d’exclusió social.”

Per la seva banda, la Comissionada de l’Alcaldia per a les Polítiques Feministes, Verònica Martínez París, ha afirmat que “es tracta de decidir la societat que volem per a les societats futures, si és una societat de dones i homes dignes i lliures”. “Tenim clar que no existeix el consentiment quan hi ha una vulneració dels drets humans i una desigualtat” i que “sense demanda no hi hauria oferta”, ha conclòs.

La mercantilització del cos

La ponència central de la jornada, “La prostitució en el segle XXI: mercantilització del cos de les dones en el segle XXI”, ha anat a càrrec de la periodista sueca Kajsa Ekis Ekman. Ekman és una referent mundial en la recerca sobre prostitució i és autora del llibre “El ser y la mercadería” .

En la seva exposició, Ekis ha posat el focus en la desigualtat (d'edat, econòmica, de llibertat, etc) que hi ha entre les dones que exerceixen la prostitució i els homes que paguen per sexe i els proxenetes. Així, ha assegurat que "El sexe sempre és a canvi de diners" i no per voluntat, afirmant que "és mentida que la prostitució sigui un empoderament de les dones". Ekis també ha fet un retrat de la situació legal de la prostitució arreu del món i ha assegurat que "amb la il.legalització, l'estigma que sempre ha recaigut en la prostituta canvia de banda i passa al proxeneta.

Taula d’experiències a Lleida

Després de la ponència principal, s’ha fet la taula rodona “Experiències d’abordatge del tràfic amb finalitats d’explotació sexual a Lleida”, amb la participació d’Apip-Acam i Cruz Blanca, entitats que es dediquen a atendre persones en situació de tràfic i prostitució.

Testimonis de les víctimes i conclusions

La jornada es reprendrà a la tarda. En primer lloc, es donarà veu als testimonis de víctimes de tràfic i prostitució. En l’espai “El paper de les supervivents de prostitució en l’erradicació del tràfic amb finalitats d’explotació sexual”, dues dones explicaran la seva història personal i obriran un diàleg amb el públic. Són Sonia Sánchez (Argentina), supervivent de tràfic amb finalitats d’explotació sexual i autora del llibre “Ninguna mujer nace para puta”; i Kamila Ferreira (Brasil), víctima de pederàstia en la seva infantesa i de tràfic amb finalitats d’explotació sexual durant més de 30 anys, 26 dels quals a Espanya, i autora del llibre “España, la Tailandia europea”.

Per últim, la jornada clourà amb les conclusions, a càrrec de Graciela Atencio, directora de Femenicidio.net, i Alba Gámez Mirí, representant de la Delegació de l’Associació La Sur a Lleida.

La jornada compta amb la col·laboració del departament d’Igualtat i Feminismes de la Generalitat, l’Associació La Sur i l’entitat Feminicidio.net.