“Dones Invisibles. Traspassant l’objectiu” es pot veure a la Sala d’Exposicions de l’Ajuntament de Lleida.

Visites guiades gratuïtes a l’exposició “Dones Invisibles. Traspassant l’objectiu”

Es faran, cada dimecres a les 18 h amb accés lliure i sense reserva, fins al 18 de desembre

També es poden concertar visites comentades per a grups, els dimecres i els divendres

La mostra, que es pot veure a la Sala d’Expocisions de l’Ajuntament de Lleida, tracta l’empoderament de dones recluses a través de la fotografia

Es faran, cada dimecres a les 18 h amb accés lliure i sense reserva, fins al 18 de desembre

També es poden concertar visites comentades per a grups, els dimecres i els divendres

La mostra, que es pot veure a la Sala d’Expocisions de l’Ajuntament de Lleida, tracta l’empoderament de dones recluses a través de la fotografia

La Regidoria de Cultura obre, a partir d’aquest dimecres, 23 d’octubre, el calendari de visites comentades gratuïtes a l’exposició “Dones Invisibles. Traspassant l’objectiu”, que es va inaugurar a la Sala d’Exposicions de l’Ajuntament de Lleida la segona meitat de setembre. Les visites es faran tots els dimecres, fins al 18 de desembre, a les 18 h, amb accés lliure i sense inscripció prèvia.

Paral·lelament, tots els dimecres i divendres, durant tot el matí, i tots els dimecres a les 19 h, es realitzaran visites concertades gratuïtes per a l’alumnat de formació secundària, i grups en general. En les visites amb inscripció prèvia, es pot fer la reserva a la Regidoria de Cultura a través del telèfon 973700393 o del correu cultura@paeria.cat.

L’exposició, que es pot visitar fins al 5 de gener de 2025, dona a conèixer els treballs resultants dels tallers de fotografia que han realitzat les dones internes de centres penitenciaris d'arreu del territori català, entre elles, del Centre Penitenciari Ponent. L'objectiu del projecte és empoderar, transformar i donar veu a un col·lectiu de dones invisibilitzades, les quals pateixen una triple condemna: social, personal i penitenciària. La mostra, de caràcter itinerant, també recull un conjunt de retrats que Marta Fàbregas, directora artística del projecte, ha realitzat a les internes.

Durant els tallers les internes han rebut formació en teoria fotogràfica i han disposat de càmeres reflex i platós. S’ha treballat en parelles, la qual cosa ha permès que cada alumna hagi pogut desenvolupar la funció en qualitat de fotògrafa, i, per altra banda, com a model. A la vegada, fotògrafes de gran trajectòria -entre elles, Laia Abril (Premi Nacional de Fotografia 2023), Sandra Balsells (Premi Ortega y Gasset 2006), Laura Gálvez-Rhein, Tanit Plana (Premi FotoPress’0 i Premi Descobriments PhotoEspaña 2003) i la lleidatana Iolanda Sebé, a més de Marta Fàbregas-, han fet de mentores d’algunes de les participants.

Paral·lelament a la mostra, el 27 de novembre, la directora de la Fundació, Cristina Sampere, moderarà una taula rodona on participaran la directora dels tallers, Marta Fàbregas, i les mentores Iolanda Sebé, Sandra Balsells i Laura Gálvez-Rhein.

L’exposició l’organitza l’Ajuntament de Lleida, la Generalitat de Catalunya i la Fundació SETBA, la qual treballa per a contribuir a la transformació social a través de la cultura de la mà d’artistes professionals. Hi col·labora l’Institut d’Estudis Ilerdencs de la Diputació de Lleida.